LARYNX PARALYSE 

Larynx anatomie

De Larynx (ofwel stembox) bestaat uit een kraakbeenstructuur bedekt met spierweefsel (8 spieren) en verbindt de keelholte met de luchtpijp. De larynx bevat ook de stembanden en is afgedekt door een beweeglijke op een klep gelijkende structuur, epiglottis genaamd. De epiglottis sluit de luchtpijp af als de hond eet en drinkt om te voorkomen dat voedsel of water in de luchtpijp terecht komen.

Ook de larynx zelf kan zich sluiten om te voorkomen dat voedselresten in de luchtpijp terecht komen.
Tevens regelt de larynx de luchtstroom in de luchtpijp tijdens het ademhalen. De sluitfunctie is heel belangrijk en 7 van de 8 spieren zorgen dan ook voor sluiten van de larynx tijdens het eten en drinken. Slechts 1 spiertje zorgt voor opening van de larynx tijdens het ademhalen.

Larynx Paralyse

Larynx paralyse betekent een stoornis in de larynxfunctie. Bij parese (verslapping ) of paralyse (verlamming) van de larynx lukt het de hond niet meer om de stemspleet goed te openen waardoor bij inademing te weinig zuurstof kan worden opgenomen. Er is een obstructie ontstaan in de luchtweg. Hierdoor treden er vervelende symptomen op: een veranderd stemgeluid, kokhalzen of hoesten tijdens het eten en drinken, verminderd uithoudingsvermogen bij inspanning, te duidelijke ademgeluiden (als een zeehond), moeite met ademhalen, blauwverkleuring van de tong of zelfs flauwvallen. Er kan dan sprake zijn van de aandoening larynxparalyse ofwel stemspleet vernauwing.
De oorzaak van het niet goed functioneren van de stemspleet komt door of het niet goed functioneren van de spieren van de larynx, de zenuwen die de spieren aansturen of een combinatie van beide aandoeningen. Het kan in principe bij alle rassen voorkomen, Maar het wordt het meest geconstateerd bij wat oudere honden van de grotere rassen. Meestal is de oorzaak onbekend (idiopathisch).

Gelukkig is het sinds kort d.m.v. een DNA test te achterhalen of de hond deze aandoening met zich mee draagt. Er zijn 3 mogelijke uitslagen: Clear/Carriër/Lijder

Fokken

Het overdragen van LP op de nakomelingen is:

Clear x Clear   = 100% Clear

Clear x Carriër = 50%  Clear en 50% Carriër

Cariër x Cariër = 25%  Clear en 50% Carriër en 25% Lijder (deze combinatie is niet toegestaan)

 informatie bron LABOKLIN N.V.*

 

Om te voorkomen dat er puppy's worden geboren die aan deze aandoening lijden 

zullen bij ons alle ouderdieren voor de dekking hierop worden getest